Meer hypotheekaanvragen dan vorige maand

Hosanna bij de HDN vandaag. Het aantal hypotheekaanvragen is hoger dan vorige maand. Omdat het eigenlijk al sinds februari hosanna is bij HDN en er dit jaar toch minder woningen zijn verkocht dan het voorlopig slechtste jaar 2012, kreeg ik vandaag wat gefronste wenkbrauwen via mail, telefoon en twitter. Tijd om te proberen een en ander op een rij te zetten.

Om eerlijk te zijn vind ik het ook lastig. In april dit jaar kreeg ik maandcijfers van HDN met hypotheekaanvragen per maand van september ’09 tot en met maart ’13. Voor zover ik kan controleren wijken deze echter best een procentje of 10 af van wat ze publiceren in hun persberichten. Kennelijk zijn er meerdere definities in het spel.

Ook concludeer ik dat wanneer de HDN niet het verschil benoemt met voorgaand jaar, er meestal sprake van een daling is ten opzichte van vorig jaar. In die maanden (februari t/m april) spreekt men over de ‘opgaande lijn’  die eigenlijk ieder jaar zichtbaar is. In augustus wordt de hele zomer met voorgaand jaar vergeleken, mei en september ontbreken in de persberichten. In oktober wordt met vorig jaar vergeleken maar de cijfers van november niet. Nu kiest men er voor het cumulatieve aantal voor dit jaar met dat van 2012 te vergelijken. Het wordt niet makkelijk gemaakt, maar de grondtoon zal u duidelijk zijn: HET GAAT GOED!!1!

Het beste wat ik kan doen in dit geval is gewoon maar wat grafieken bieden van de cijfers die ik heb en die wél met elkaar te vergelijken zijn. Allereerst, de maandelijkse hypotheekaanvragen zoals de HDN die mij aanleverde eerder dit jaar:

Dit biedt weinig informatie over 2013, maar kun je wel gebruiken om 2010 t/m 2012 in perspectief te plaatsen. Vervolgens de wekelijkse aanvragen zoals ik die van hun site plukte:

Dit bevat helaas zoals je ziet enkele gaten, zoals een vrij cruciale periode eind vorig- en begin dit jaar. Als iemand deze gaten kan vullen, graag. Wel kun je hier zien dat het aantal hypotheekaanvragen al een flinke tijd boven het niveau van 2011 en 2012 zit, waar het aantal verkopen (vooral aan het begin van die periode) achter bleef. Wie weet worden meer hypotheken afgewezen? Ook kun je zien icm de eerste grafiek dat het aantal aanvragen in 2010 flink hoger lag, terwijl ook dat geen super jaar was.

Van het kadaster komt vervolgens de volgende grafiek:

Hier kun je zien dat de totale hypotheekproductie nog steeds beroerd laag is. Het aantal afgesloten hypotheken is laag, maar het bedrag ook.

Om dan toch 1 lichtpuntje aan te dragen aan het eind van deze post, het aantal verkochte woningen t.o.v het aantal afgesloten hypotheken is wel stijgende:

Kennelijk sluiten minder mensen hun lening over tegenwoordig. Wellicht omdat ze onder water staan geen enkele andere bank de lening wil, wellicht ook omdat veel mensen net al hun hypotheek naar een spaarhypotheek hebben omgezet, omdat dat tot 1 april van dit jaar mogelijk was voor mensen die voor 2013 al een hypotheek hadden lopen.

Voor nu concludeer ik echter dat er bar weinig te concluderen valt aan de cijfers van HDN.

14 comments for “Meer hypotheekaanvragen dan vorige maand

 1. Charlie
  December 3, 2013 at 9:58 pm

  Bedankt voor het ontwarren van de spin.

 2. RVL
  December 3, 2013 at 10:15 pm

  Hallo De Starter,

  het verleden van HDN vergelijken met heden zegt ook niks over de ontwikkeling van de hypotheekproductie. Bijvoorbeeld 20000 hypotheekaanvragen nu t.o.v. 10000 een jaar eerder betekent geen absolute stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Het betekent alleen dat meer aanvragen via HDN zijn ingediend. Want als er een jaar geleden 20000 niet via HDN en 10000 wel via HDN zijn ingediend en nu 20000 wel en 5000 niet, heb je absoluut gezien een daling van het aantal aanvragen. HDN is niets anders dan een digitaal hypotheekaanvraagplatform waarop steeds meer banken en tussenpersonen aansluiten.

  • De starter
   December 3, 2013 at 10:58 pm

   goede toevoeging!

 3. RVL
  December 3, 2013 at 11:03 pm

  Over de eerste 11 maanden van 2012 werd gemiddeld 82% van alle hypotheekaanvragen via HDN aangevraagd (140.000 / 170.726). Over de eerste 10 maanden van 2013 is dit 92% (120.500 / 130.499). Inderdaad is het puinhoop. Want ik kom net tot de conclusie dat bij 15.000 HDN aanvragen in december 2012 tov 29268 van kadaster, er in december slechts 51% via HDN is aangevraagd. Net als de funda en nvm cijfers zijn ook deze dus niet eenduidig te reproduceren.

  • De starter
   December 3, 2013 at 11:12 pm

   hoe kom je op die 170.726 en de 130.499?

   Volgens mij zijn de kadastercijfers wel de afgesloten hypotheken. Dat is waarschijnlijk iets later dan de aanvraag, maar bovendien bevat het niet de afwijzingen / niet aanvaarde offertes…

 4. RVL
  December 3, 2013 at 11:27 pm

  gewoon de som van kadaster maanden. Totaal 2012 200.000 hypotheken, 185.000 via HDN. Vanaf 2013 zal door provisieverbod aantal offertes wat daadwerkelijk passeert, hoger liggen.

  • De starter
   December 3, 2013 at 11:35 pm

   Dat denk ik ook. Bovendien lijken er dus minder oversluiters. Maar nogsteeds blijven het lastig te vergelijken cijfers (aanvragen vs afsluitingen)

 5. RVL
  December 5, 2013 at 12:34 am

  NVM woningcijfers lopen voor op kadaster. HDN hypo aanvragen loopt ook weer voor op kadaster. Vraag me af of verhouding nvm / kadaster t.o.v. hdn / kadaster een gelijke tred toont. Dan zou je redelijk voorspellende waardes hebben. Steeds meer geldverstrekkers accepteren alleen maar HDN aanvragen. Dit na een tijd waarin HDN aanvragen gestimuleerd werd met rentekorting, bv Aegon bood enkele jaren 0,1% extra rentekorting bij HDN aanvraag. Tegenwoordig is het voordeel dat HDN aanvragen sneller behandeld worden dan faxen of mailen. HDN veelal binnen 24 uur offerte terug, faxen of mailen kan tot een week duren eer offerte volgt. Uiteindelijk zal 100% via HDN gaan. HDN heeft ook zeker weten data over aantal aankopen vs oversluitingen. Bestedingsdoel is 1 van de velden in een HDN bericht.

  • De starter
   December 5, 2013 at 9:44 am

   Volgens mij kiest HDN vrij zorgvuldig welke data er wél en niet wordt gedeeld. Als het positief nieuws is, is de kans iets groter zullen we maar zeggen.

   NVM loopt nauwelijks voor op kadaster. Misschien qua verkopen onder voorbehoud, maar als je de gepubliceerde cijfers naast elkaar zet is er bijna geen voorsprong meer. Ik schat dat het kadaster 10 dagen op funda achter loopt. Echter publiceert funda doorlopend, het kadaster maandelijks en de NVM ieder kwartaal.

 6. December 5, 2013 at 1:01 pm

  Beste “De Starter”,

  Met alle plezier zijn wij bereid de door jouw gesignaleerde verschillen toe te lichten.

  Verschillen in aantallen
  Op onze website worden de weekaantallen gepubliceerd en in onze persberichten gebruiken we de hele maandcijfers. Omdat een maand niet standaard uit 4 weken bestaat; zitten daar verschillen in.

  Persberichten
  Wij proberen iedere maand een persbericht over de maandaantallen van de voorgaande maand te schrijven. In de maanden mei en september is er geen persbericht verschenen, omdat de schrijver op vakantie was. Dat is ook zo in januari a.s.; ik kondig het dan nu alvast aan 😉
  Inhoudelijk proberen wij variatie aan te brengen, door soms de vergelijking te maken ten opzichte van de maand ervoor en in een ander bericht weer met vorig jaar. Ook daar zit geen politiek achter.
  Het klopt dat wij de lichtpuntjes in de markt zoeken en dat wij zoveel mogelijk de positieve twist zoeken. Maar als die er niet is, dan melden we dat ook.

  Marktaandeel HDN
  HDN kent een gemiddeld marktaandeel van 71% per november 2013. Hiermee bedoelen wij: 71% van alle hypotheekaanvragen in Nederland zijn via HDN verzonden. Dat aandeel kan behoorlijk schommelen van maand tot maand (van 50% tot 95%). Dat heeft enerzijds te maken met de markt (Rabobank en enkele kleinere geldverstrekkers maken geen gebruik van HDN) en anderzijds met de aannames die wij doen bij het bepalen van ons marktaandeel. Hiervoor gebruiken wij de Kadastercijfers (ingeschreven hypotheken) en de aanname (=gemiddeld ervaringscijfer van HDN leden) dat gemiddeld 1,58 HDN aanvraag leidt tot een ingeschreven hypotheek en er een gemiddelde doorlooptijd van aanvraag tot passering van 3 maanden is.
  Dat leidt tot de volgende rekenmethode: de Kadastercijfers van oktober worden gehouden tegen het aantal HDN aanvragen in juli (tegen 1,58).

  Wij zijn open in onze communicatie, die natuurlijk beperkt is tot wat er binnen onze organisatie bekend is aan aantallen en dergelijke. Wij proberen structureel met de branche te communiceren en door de wijze waarop wij georganiseerd zijn, is dat niet ‘standaard iedere maand’ (maar wel zoveel mogelijk).
  Als jij behoefte hebt aan informatie, zijn wij bereid die te geven, voor zover wij daar ook zelf over kunnen beschikken vanuit onze managementinformatietool. Die ervaring heb je ook al eerder gehad met de aanlevering van de aantallen over de afgelopen jaren.
  Binnenkort breiden wij onze website uit met een aantal ‘meters’ naast de weekaantallen, die we nu al tonen. Dat geeft ook weer meer inzicht in de ontwikkeling van de markt.

  • De starter
   December 5, 2013 at 6:05 pm

   Dorine, dank voor je reactie. Het verschil is tussen maandcijfers die ik van jullie kreeg en maandcijfers in jullie persbericht. De weekcijfers staan daar los van.

   Bij een fluctuerend marktaandeel tussen 50% en 95% lijkt mij het schier onmogelijk de 1,58 tot twee cijfers achter de komma uit te rekenen. Ook zou het de duidelijkheid van de communicatie ten goede komen als deze fluctuatie werd genoemd. De meeste media zien nu een getalletje en lezen jullie titel ‘record’ en de toon is gezet. Dit vind ik eigenlijk niet erg verantwoord.

   Zoals je in de laatste grafiek kunt zien is niet alleen jullie marktaandeel een factor in de berekening, maar ook het verschuivende percentage oversluiters. Als het goed is hebben jullie die informatie ook, waarom niet deze delen?

   In het kort zou er dus wmb een flinke bijsluiter bij de cijfers mogen, met definities. De creativiteit in de berichtgeving komt de overzichtelijkheid niet ten goede wat mij betreft.

   • De starter
    December 5, 2013 at 6:22 pm

    En om eerlijk te zijn zie ik die drie maanden achterstand van het Kadaster ook niet zo…

Comments are closed.