Meer hypotheekaanvragen dan vorige maand

Hosanna bij de HDN vandaag. Het aantal hypotheekaanvragen is hoger dan vorige maand. Omdat het eigenlijk al sinds februari hosanna is bij HDN en er dit jaar toch minder woningen zijn verkocht dan het voorlopig slechtste jaar 2012, kreeg ik vandaag wat gefronste wenkbrauwen via mail, telefoon en twitter. Tijd om te proberen een en ander op een rij te zetten.

Om eerlijk te zijn vind ik het ook lastig. In april dit jaar kreeg ik maandcijfers van HDN met hypotheekaanvragen per maand van september ’09 tot en met maart ’13. Voor zover ik kan controleren wijken deze echter best een procentje of 10 af van wat ze publiceren in hun persberichten. Kennelijk zijn er meerdere definities in het spel.

Ook concludeer ik dat wanneer de HDN niet het verschil benoemt met voorgaand jaar, er meestal sprake van een daling is ten opzichte van vorig jaar. In die maanden (februari t/m april) spreekt men over de ‘opgaande lijn’  die eigenlijk ieder jaar zichtbaar is. In augustus wordt de hele zomer met voorgaand jaar vergeleken, mei en september ontbreken in de persberichten. In oktober wordt met vorig jaar vergeleken maar de cijfers van november niet. Nu kiest men er voor het cumulatieve aantal voor dit jaar met dat van 2012 te vergelijken. Het wordt niet makkelijk gemaakt, maar de grondtoon zal u duidelijk zijn: HET GAAT GOED!!1!

Het beste wat ik kan doen in dit geval is gewoon maar wat grafieken bieden van de cijfers die ik heb en die wél met elkaar te vergelijken zijn. Allereerst, de maandelijkse hypotheekaanvragen zoals de HDN die mij aanleverde eerder dit jaar:

Dit biedt weinig informatie over 2013, maar kun je wel gebruiken om 2010 t/m 2012 in perspectief te plaatsen. Vervolgens de wekelijkse aanvragen zoals ik die van hun site plukte:

Dit bevat helaas zoals je ziet enkele gaten, zoals een vrij cruciale periode eind vorig- en begin dit jaar. Als iemand deze gaten kan vullen, graag. Wel kun je hier zien dat het aantal hypotheekaanvragen al een flinke tijd boven het niveau van 2011 en 2012 zit, waar het aantal verkopen (vooral aan het begin van die periode) achter bleef. Wie weet worden meer hypotheken afgewezen? Ook kun je zien icm de eerste grafiek dat het aantal aanvragen in 2010 flink hoger lag, terwijl ook dat geen super jaar was.

Van het kadaster komt vervolgens de volgende grafiek:

Hier kun je zien dat de totale hypotheekproductie nog steeds beroerd laag is. Het aantal afgesloten hypotheken is laag, maar het bedrag ook.

Om dan toch 1 lichtpuntje aan te dragen aan het eind van deze post, het aantal verkochte woningen t.o.v het aantal afgesloten hypotheken is wel stijgende:

Kennelijk sluiten minder mensen hun lening over tegenwoordig. Wellicht omdat ze onder water staan geen enkele andere bank de lening wil, wellicht ook omdat veel mensen net al hun hypotheek naar een spaarhypotheek hebben omgezet, omdat dat tot 1 april van dit jaar mogelijk was voor mensen die voor 2013 al een hypotheek hadden lopen.

Voor nu concludeer ik echter dat er bar weinig te concluderen valt aan de cijfers van HDN.

14 comments for “Meer hypotheekaanvragen dan vorige maand

Comments are closed.