VEH boos om verhoging eigenwoningforfait

boomerangOphef vandaag over het eigenwoningforfait. Afgelopen maandag werd via de staatscourant wereldkundig gemaakt dat volgend jaar het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,7% stijgt. Er kwamen kamervragen omdat deze verhoging net na sluiten van de inschrijving voor de desinformatie top tien wereldkundig werd gemaakt. En net na de aanpassingen aan de wetten omtrent wonen door de eerste kamer waren, waar ik ook boos om zou zijn (offtopic, maar zie ook). Op zich terechte vragen als hieronder doen vermoeden dat het hier om substantiële bedragen gaat:

kamervragen

Echter laat RTLZ in een berekening zien dat een modaal gezin er een dikke vier euro per maand op inlevert. Dit weerhield Vereniging Eigen Huis er echter niet van om met weer eens een tenenkrommend en feitelijk onjuist stukje propaganda te komen:

Wrang is het dat eigenaren van goedkopere huizen verhoudingsgewijs meer last van de verhoging van het eigenwoningforfait krijgen dan eigenaren van duurdere huizen. Dit komt omdat goedkopere woningen in het algemeen minder in waarde zijn gedaald dan de gemiddelde waardedaling van woningen. Hierdoor komt de stijging van het tarief bij deze groep harder aan.

Van een vereniging die bij hoog en bij laag beweert dat rijkensubsidie HRA er is ‘zodat de leraar en de brandweerman ook een huis kunnen kopen’ verwacht je dit soort uitspraken. Echter roept men maandenlang bij iedere gelegenheid dat er goed nieuws voor de woningmarkt is omdat huurverhogingen van een veelvoud van bovengenoemd bedrag mensen in een koopwoning zal drijven. Bovendien is het hogere woningforfait direct gerelateerd aan de huurverhoging. Het eigenwoningforfait is bedoeld als belasting op de inkomsten die een huiseigenaar had kan hebben door zijn huis te verhuren. Als compensatie krijgt hij 12 miljard HRA. Per jaar. Het EWF is de fiscaal jurische  grondslag waardoor de HRA kan bestaan.  Hoe hypocriet is het dan om nu ineens ‘tegen lastenverhogingen’ te zijn als het om het EWF gaat?

Blijft er wel een argument over, dat ik van VEH niet heb gehoord. Als de huurinkomsten middels de verhuurdersheffing worden afgeroomd, hoe kan het dan zijn dat het woningforfait toch stijgt? Er zijn immers geen extra inkomsten. Maar mijn gevoel zegt me dat de hele heisa daar niet over gaat. ‘We’ zijn pissed, omdat ‘we’ hadden gekozen om de huurder ‘aan te pakken’. Dat ‘wij’ als huiseigenaar hier ook last van hebben, hoe marginaal ook, vinden ‘wij’ aantstootgevend. Zo erg zelfs dat er binnen een dag al een kamermeerderheid tegen is.

2 comments for “VEH boos om verhoging eigenwoningforfait

  1. Vincent
    January 5, 2014 at 12:38 pm

    Mark my words: dit zal worden teruggedraaid of gecompenseerd.
    Omdat hiermee het electoraat wordt geraakt.

Comments are closed.