Desinformatie top 10 van 2013

Afgelopen jaar was weer een zeer vruchtbaar jaar als het gaat om communicatieve blunders en pure desinformatie. Hoewel ik de grootstmogelijke zorg besteed aan mijn berichten, maak ik vast weleens fouten en daar kan ik me vooraf al best druk om maken. Gelukkig zijn er de persberichten en uitspraken van menig woningmarktbelanghebbende die me doen beseffen dat het misschien best meevalt met de kwaliteit van wat ik allemaal online gooi. Bij deze een geheel arbitraire top 10 van meest desinformerende en/of onzorgvuldige boodschappen van 2013:

10 De prijsexplosie van huizen kwam door de euro

Hans André de la Porte werd door vereniging eigen huis afgevaardigd om bij RTL’s ‘de kijker aan Z‘ zijn geheel objectieve mening te geven of het een goed moment is om te kopen. Geflankeerd door Peter Boelhouwer die ook niet meer weg te slaan is van RTL sinds zij een stemmingsindicator hebben van Boelhouwers’ OTB, geeft Hans zijn 100% factvrije mening. Waren de prijsstijgingen tussen de 3,5 en 4,7 procent in de jaren na invoering van de euro en boven de 9% daarvoor, toch is dit de reden, aldus de niet gecorrigeerde Hans:
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=AmRcZqYfGHo[/tube]

9 Nominale prijsvergelijking internationale prijsindices

In het tweede kwartaalbericht van afgelopen jaar had Rabobank de internationale prijsindices van de Dallas Fed weten te vinden. Deze gebruikt ze om aan te tonen dat Nederland helemaal geen hoge prijsstijgingen heeft gekend. Hierbij wordt voor het gemak wel vergeten te corrigeren voor inflatie of inkomensstijging, waardoor een tamelijk tendentieus kwartaalbericht over blijft.

dalles

8 Hypotheekshops stichting starter is eigenlijk ‘trojan finance’

De eer van deze notering is eigenlijk te groot voor stichting starter. Maar ze weten wel mooi te verwoorden hoe belangenverstrengeling de norm is op de woningmarkt. Door het kiezen van een bedrijfsnaam als ‘Trojan’ en dan onder valse vlag zaken te doen, weet hypotheekshop op een soort wrange manier een poging tot humor te doen. Omdat deze notering zoals gezegd teveel eer voor ze is, mogen ze hem van mij wel delen met Rabobank Vastgoed, die onder de betrouwbaar klinkende titel ‘stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederland’ starters van extra schulden voorziet in een poging vastgoed duur te houden.

7 De inflatiecorrectie-correctie

Bij de Rabobank staat er dag en nacht een team van economen en econometristen klaar, allen met een betere en relevantere opleiding dan ik, om de problemen op de woningmarkt te bagetaliseren. Daags nadat ik met deze grafiek kwam om aan te tonen dat huizenprijzen compleet los zijn komen te staan van het algemene prijsniveau deed het Rabo-team een poging de materie te visualiseren:

Special-waardering-woningen13 (1)

In dit plaatje zie je de inflatiegecorrigeerde huizenprijs afgezet tegen de inflatie. Dus.

 

6 De NVM marktaandeelcorrectie-correctie

De rekenmeesters van de Rabobank zijn erg druk met het bagetaliseren van de problemen en het oppompen van vertrouwen. In een buitengewoon knullige poging aan te tonen dat het aantal transacties stijgt, corrigeert men tweemaal de NVM cijfers voor het marktaandeel van de NVM om op een ongeloofwaardige voorspelling van het aantal transacties in 2013 uit te komen.

 

5 Kees Verhoeven heeft goed nieuws te melden

Als woningmarktwoordvoerder van D66 is Kees dit jaar gevraagd om de tijdelijke commissie huizenprijzen voor te zitten. Na tal van interviews hoe het in godsnaam zover had kunnen komen dat we zo’n epische zeepbel hebben geblazen op de Nederlandse woningmarkt, hoeft Kees eigenlijk alleen nog de notulen uit te werken in het rapport. De inkt van het rapport is echter nog niet opgedroogd, of  hij heeft ‘goed nieuws’ te melden, namelijk dat wonen wederom duurder is geworden. Volgende keer geen Kees in zo’n commissie, graag.

keesvee

4 PBL waarschuwt dat zonder ingrijpen wonen goedkoper wordt

In een uitgebreid rapport over de handel en wandel van babyboomers in Nederland suggereert het planbureau voor de leefomgeving dat er moet worden ingegrepen, omdat anders wonen goedkoper zou kunnen worden:

zonder ingrijpen

 

Het is wel gelijk duidelijk wiens belangen deze club NIET vertegenwoordigt.

 

3 ‘het gevoel’ dat het binnenkort beter gaat

Afgelopen jaar was het jaar waarin emotie belangrijker was dan cijfers. Het hameren op ‘vertrouwen’ is door vrijwel alle belanghebbenden bij de woningmarkt ter harte genomen in de hoop dat wij met zijn allen maar weer zouden gaan consumeren. Het is zo ver doorgeslagen dat zelfs de NVM waarschuwt voor teveel vertrouwen. We meten de staat van de economie ook niet meer af aan de AEX, het BBP, de staatsrente of de werkloosheid, maar aan ‘vertrouwensindexen’. Dit is geen economie meer, maar emonomie.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Mark ‘koop nu gewoon wel die auto of dat huis’ Rutte en Coen ‘binnenkort gaat het beter. zoiets, ja’ Teulings. Maar Klaas Knot strijkt toch de eer op van deze derde plek in het klassement. Kort na verschijnen van een officieel DNB-rapport met voorspelde prijsdalingen op de woningmarkt, kwam Klaas naar buiten met zijn ‘gevoel’, dat alles binnenkort beter zou gaan.

2 Overhandigde schuldcheque mist minteken

Het is zomaar 1 van de vele plaatjes omtrent startersleningen. Het gaat dan ook niet per se om dít plaatje. Maar overal in Nederland doen wethouders alsof zij cheques uitdelen aan starters waarmee zij een eerste woning kunnen kopen. Deze cheque is echter geen 30.000 euro waard, maar MIN 30.000 euro. Deze extra schuld geeft de gemeente maar al te graag aan een starter om te proberen tegen de volle mep van haar bouwgrond af te komen.

minteken

1 Ontluisterende ‘positieve ontwikkelingen’ volgens Vereniging Eigen Huis

Mei jongstleden gaf Vereniging Eigen Huis ons een inkijkje in haar ziel, door op papier te zetten welke positieve ontwikkelingen zij zoal op de woningmarkt ziet. Dit zijn

– gedwongen verhuizingen

– lastenverzwaringen in de huursector en afbraak van huur als alternatief voor koop

– groeiende schaarste/woningnood.

Chapeau, VEH. Jullie starten en eindigen welverdiend deze lijst.

groepsautisme