Nog maar een keertje over makelaarsland

Nieuwe maand, nieuwe ronde jubelnieuws. Vandaag was er weer het inmiddels bekende blog van makelaarsland. Zij melden dat er in het vierde kwartaal maar liefst 43.277 woningen werden verkocht. Dat zijn best een hoop significante cijfers, als je bedenkt dat men zelf afgelopen jaar op funda 1400 verkocht en dus op basis van een maandelijkse score van 116 woningen terug rekent hoe de gehele markt het doet. Ik kan me zo voorstellen dat men het vierde kwartaal presenteerde, omdat december flink lager scoorde dan de maanden er voor.

Nu liet ik al eerder zien dat makelaarsland op dit moment beter draait dan de rest van funda. Dit geldt voor het vierde kwartaal ook. In het vierde kwartaal scoorde makelaarsland op funda zo’n 17% beter dan vorig jaar, terwijl funda als geheel slechts 11% beter scoorde. Dat is toch zomaar een factor 1,5457.

Omdat RTL een lijstje met kwartaalcijfers publiceert sinds 2012 leek me om mijn punt te onderstrepen wel aardig om deze even naast de cijfers van kadaster, NVM en funda te zetten. Ik heb toch stellig de indruk dat funda een stabielere, betere indicator is voor het aantal verkopen dat de NVM gaat publiceren dan de cijfers van makelaarsland. Vanwege het beperkte marktaandeel dat ze hebben zijn de fluctuaties in hun cijfers ook veel groter.

Als ik op basis van funda een gok doe van het aantal verkochte woningen dat de NVM volgende week publiceert kom ik op 36.000, tegen 34.000 vorig jaar. Maar kwartaal op kwartaal was de stijging groter, dus het zal daar wel over gaan. Overigens is een deel van de eindejaarsrally vorig jaar in de cijfers van het eerste kwartaal van NVM beland.

6 comments for “Nog maar een keertje over makelaarsland

 1. Bram van de Pas
  January 4, 2014 at 12:11 am

  Een vraag, op welke wijze corrigeer je de cijfers van het kadaster?
  Aangezien normaal gesproken er +/- 2 a 3 maanden zitten tussen de registratie bij de NVM (makelaarsland en funda) en de transportdatum van het kadaster die altijd later plaats vindt.

  Daarnaast zou ik graag eens met je van gedachten wisselen over de woningmarkt, je kan me via mijn email adres bereiken.

 2. Johan J.
  January 5, 2014 at 12:51 am

  Als je een lineaire regressie loslaat, geeft makelaarsland 30% van de voorspellende waarde, en funda 65%. (93% relevant)
  Je hebt dus gelijk dat funda beter is, maar wis makelaarsland niet uit :).
  Overigens kom ik met die gegevens op een verkoop door nvm van ruim 37.000.

  • De starter
   January 5, 2014 at 11:00 am

   Mee eens, echter loopt NVM iets voor op funda in mijn beleving. De periode waarover zij rapporteren is dus niet precies Q4, maar een paar dagen van januari er bij. Daar is de score wat lager.

 3. January 10, 2014 at 4:29 pm

  Beste Starter,

  Graag nodig ik je uit op kantoor om je inzage te geven in onze rekenmethodieken. Daarmee krijg je een goed beeld over de betrouwbaarheid van gegevens en weet je precies waar de verschillen zitten tussen NVM, Funda, Kadaster en Makelaarsland.

  Ik hoop je daarmee te helpen in je kruistocht naar de waarheid.

  Jeroen Stoop
  Makelaarsland

  • De starter
   January 10, 2014 at 5:57 pm

   misschien een idee om die methodieken gewoon mee te publiceren bij de cijfers?

Comments are closed.