VEH indicator: “Ik blijf zitten en wil huren, maar als jij wilt kopen is dat een goed moment”

Afgelopen week publiceerde OTB de cijfers die als onderbouwing dienen bij de Vereniging Eigen Huis marktindicator. In de inleiding van de cijfers van het vierde kwartaal van 2013 valt te lezen dat de indicator onder meer positief werd beïnvloed door wat men denkt dat de renteontwikkeling is geweest, dat men denkt dat de prijzen gelijk zijn gebleven en dat men denkt dat nu een beter moment is om te kopen dan een jaar geleden.

Ook kun je lezen dat mensen onder jongeren en mensen met een laag inkomen de laatste tijd het vertrouwen minder hard steeg dan bij de rest. Hieruit doet men de aanname dat doorstromers meer vertrouwen erbij hebben gekregen dan starters. Dat is ook ongeveer wat ik dacht, alleen houdt OTB dus helaas gewoon geen cijfers bij over starters en moeten zij net zo goed gissen.

Alle aannames en interpretaties daargelaten levert de indicator wel weer mooie grafieken op. Hieronder volgen de grafieken van de indicatoren die mij het belangrijkst lijken. Dit is wat mij betreft of mensen willen verhuizen, en indien dat het geval is of men wil kopen of huren. Iemand zonder enige intentie te gaan verhuizen vragen of hij het een goed moment vind om te kopen vind ik persoonlijk ruis, maar het levert wel een vermakelijk plaatje op.

In de verhuisplannen zit erg weinig beweging. Nederland besloot april vorig jaar (Kunduz?) massaal om te blijven zitten waar men zit. Onderstaande grafiek met iets meer detail kun je hier zien.


Áls we al willen verhuizen, dan is dat al lang niet meer per se naar een koopwoning. Afgelopen voorjaar was er een klein dipje in de voorkeur voor huur boven koop, maar inmiddels zouden de meeste Nederlanders alweer kiezen voor huur als ze die vrijheid niet wordt ontnomen.

Ook wordt de vraag gesteld of men het, indien men van plan zou zijn te gaan kopen, dit een goed moment zou vinden om te kopen. Deze vraag wordt dus beantwoord door allemaal mensen zonder verhuiswens en waarschijnlijk ook zonder koopwens. Dat levert een mooie contraindicator op voor de beweging van de huizenprijzen. Als huizen goedkoper worden vindt men het een goed moment om te kopen, als huizen duurder worden een slecht moment. Dat is best rationeel, maar het omgekeerde geldt voor mensen die daadwerkelijk op de markt zijn voor een (eerste) woning. (klik op grafiek om deze te vergroten, klik hier voor de data en meer detailinformatie)
omst_koopmarkt

2 comments for “VEH indicator: “Ik blijf zitten en wil huren, maar als jij wilt kopen is dat een goed moment”

 1. January 13, 2014 at 6:46 pm

  Wat ik echt best wel kwalijk vindt (en slecht onderzoekswerk / slechte statistiek ook): We willen natuurlijk weten wélke mensen het nu een goed idee vinden om te verhuizen of een huis te kopen, en welke niet!

  Hoe liggen de verhuiswens en het vertrouwen bij
  – Starters
  – Doorstromers
  – Stoppers
  – Mensen die een huis te koop hebben staan (maw: vinden zij het een goed moment om nu HUN huis te kopen?)
  – Mensen met overschuld
  – Mensen met overwaarde (en hoeveel van die overwaarde zijn ze bereid op te geven als het moet?)
  – Mensen die geld hebben om te kopen (of het kunnen lenen), en mensen die dat niet hebben (en niet kunnen lenen)
  – Mensen die een vaste baan hebben, en mensen die dat niet hebben
  – etc etc etc

  Dan heb je iets aan zo’n onderzoek. Nu komt het meer over als een instrument dat meet in hoeverre de media geheel NL er van heeft weten te overtuigen dat het goed gaat. Maar wat Nederland in welke situatie WIL en KAN, dat weten we niet.

  Beetje suf, want je kunt alles gewoon uitvragen en mooi verwerken. Als ik dat al kan, dan moeten ze dat bij zo’n instituut als de TUDelft toch kunnen…? Zou je zeggen

Comments are closed.