Koopaanbod neemt toe, omzet bouwmarkten gestegen

Opmerkelijk nieuws vandaag, de groei van de omzet van bouwmarkten en doe-het-zelf winkels is terug op het niveau van het vierde kwartaal van 2006. Niet de omzet, maar de groei. De omzet ligt nu namelijk respectievelijk zo’n 21% en zo’n 23% lager dan in het eerste kwartaal van 2007. Het verschil met het vierde kwartaal van 2006 is groter, maar de verkopen kennen een sterk seizoenspatroon, waar ik uit denk te leren dat het wel done is om een doe-het-zelf-winkel-cadeau te vragen van sinterklaas maar niet om een bouwmarkt cadeau te vragen.

Als de omzet geen reden tot juichen zoeken we het maar in de vergelijking van de groei zal men gedacht hebben. Natuurlijk, het is een plusje en dat is mooi. Maar wat er dan weer niet bij wordt verteld is dat vorig jaar het eerste kwartaal voor bouwmarkten uitzonderlijk slecht was met een krimp van 10,8% op jaarbasis.

De verklaring moet worden gezocht in het toegenomen aantal woningverkopen. Heb ik zelf ook wat twijfels bij aangezien we toch zeker sinds de cijfers over juli aan het jubelen zijn over het wonderbaarlijke herstel op de woningmarkt en de omzet de laatste twee kwartalen van vorig jaar nog daalde. En dan heb ik het nog niet eens over de vertraging die er in de cijfers van het kadaster zou zitten. Wie weet kunnen we dit dan ook beter zien als indicator voor de hoeveelheid mensen die zijn huis van plan is in de verkoop te zetten? Maar goed, met wat goede wil zie je tussen je wimpers door wel een verband:


In ieder geval zal maxeda blij zijn met dit nieuws, aangezien zij eergister Praxis en Formido te koop zette.

3 comments for “Koopaanbod neemt toe, omzet bouwmarkten gestegen

 1. De starter
  May 14, 2014 at 9:37 pm

  note to self: achterstand kadaster maakt niet uit in deze omdat je pas na overdracht begint met klussen.

 2. anone
  May 14, 2014 at 9:56 pm

  Als ik de laatste twee jaar van die tweede grafiek bekijk zou ik eerder zeggen dat er een negatieve relatie bestaat tussen klussen en huizen verkopen: Als je nog jaren in hetzelfde huis gaat wonen loont het om het toilet/bad/vloer/muur flink op te klussen …

 3. tjah
  May 15, 2014 at 1:26 pm

Comments are closed.