38.000 woningen verkocht in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal zijn er op Funda ongeveer 38.400 objecten als verkocht afgemeld. Als je daar de parkeergelegenheden en stukken bouwgrond vanaf trekt, betekent dit dat er ongeveer 38.000 woningen zijn verkocht. Komende week publiceert NVM de kwartaalcijfers en de ervaring leert dat hun getallen hier weinig van zullen afwijken. Er zal deze week dus weer een hoop te jubelen zijn over ‘het beste kwartaal sinds het uitbreken van de crisis’.

Zoals je in bovenstaande grafiek ziet, scoort makelaarsland weer bijna 20% hoger dan funda dit kwartaal. Dat kan betekenen dat de extrapolatie die ze toepassen toch een beetje wankel is. Ook kan het betekenen dat funda deze maand flink afwijkt van de cijfers van de NVM, óf dat de informatievoorsprong van het veelgequote makelaarsland toch zeker zo’n 9 maanden is. De ruim 43 duizend verkochte woningen van het vierde kwartaal van vorig jaar zouden we dan nog tegoed hebben in het derde kwartaal van 2014.

 

Verwachtingen verlaging NHG grens

Ik denk dat het erg interessant is in de gaten te houden wat er ná juni gebeurt. Per 1 juli is namelijk de NHG grens weer verlaagd, waardoor deze keer toch best een flink deel van de markt niet meer met een NHG-garantie te financieren is. Dat kan betekenen dat een aantal mensen nog gauw een huis heeft gekocht vóór 1 juli. Ook kan het betekenen dat huizenkopers in het tweede deel van het jaar meer moeite zullen hebben om de financiering rond te krijgen.

Dat moet een oncomfortabel gevoel zijn voor degenen die afgelopen jaren beweerd hebben dat er geen zeepbel is

Rabobank becijferde onlangs weliswaar dat de wijziging geen effect zal hebben, de verhoging van dezelfde NHG grens in 2009 werd door de vastgoedprofessoren nog bejubeld als zijnde een grote stimulans. Misschien is de consensus bij de vastgoedlobby inmiddels wel dat vooral de verwachting van het effect bepalend is voor het daadwerkelijke effect. Dat moet een oncomfortabel gevoel zijn voor degenen die afgelopen jaren beweerd hebben dat er geen zeepbel is, omdat huizenprijzen zijn gebaseerd op fundamentals in plaats van op psychologie.