Terugval verkoop boven NHG grens

In september werden op funda zo’n 13.400 objecten verkocht, waarmee het tweede kwartaal op 40.800 komt. De ervaring leert dat dit een goede graadmeter is voor het aantal verkopen dat NVM rapporteert.
Opvallend is dat ook makelaarsland als de cijfers van Funda kloppen voor het eerst in een jaar de cijfers niet schromelijk overdrijft.

Per 1 juli is de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verlaagd. Tot 1 juli kwamen woningen tot 273.584 euro in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), sindsdien ligt de grens op 250.000 euro.

In onderstaande grafiek laat ik zien dat het aantal verkopen met een vraagprijs van 250 duizend euro tot 300 duizend euro door deze verlaging een tijdelijk opleving kende en een terugval toen deze opleving voorbij was. Het aantal transacties in de markt als geheel vertoonde op zijn best een stabilisatie sinds begin juli, maar vanwege seizoenseffecten kun je daar geen conclusies uit trekken.

2 comments for “Terugval verkoop boven NHG grens

 1. László
  October 3, 2014 at 9:02 pm

  Appels vergelijken met geschilde appels. Funda levert je de vraagprijzen maar de NHG gaat het om de verkoopprijs. Ik kan me voorstellen dat iemand die zijn huis te koop had staan voor 295K en een bod kreeg van uiterlijk 273K in juni eieren voor zijn geld heeft gekozen. Hopenlijk gaat het CBS het verhogen en verlagen van de NHG grens nog een keer tegen het licht houden, zij kunnen de WOZ waarde er tegen aan leggen.
  BTW, geen leuk verhaal n.a.v. je bezoek aan SVN kunnen maken?

  • De starter
   October 4, 2014 at 8:42 am

   CBS komt niet met die cijfers obv prijssegmenten helaas. Aannames doen over welke vraagprijzen dan relevant zijn is de beste gok die je kunt doen om in de buurt te komen wmb.
   SVn verhaal volgt. Erg weinig tijd laatste weken.

Comments are closed.