Hypotheekaanvragen: meer dan een zomerdipje

In juli is het aantal hypotheekaanvragen bij Hypotheken Data Netwerk (HDN) gehalveerd ten opzichte van de maand er voor. Als we Peter Boelhouwer – hoogleraar woningmarkt met commerciële verantwoordelijkheid voor onderzoeksinstituut OTB – mogen geloven, is dit ‘puur het seizoenseffect‘. HDN zelf merkt op dat ‘ondanks de zomerdip, het aantal aanvragen 25 procent hoger was dan vorig jaar juli’.

U moet weten dat het vorig jaar juli geen zomer was.

Wie iets langer naar de grafiek met hypotheekaanvragen per maand kijkt, ziet dat de opleving in juni en de terugval in juli dit jaar zéér uitzonderlijk was. Ondanks het grote voorbehoud dat ik heb bij de betrouwbaarheid van HDN data valt immers af te lezen dat voorgaande jaren in juli misschien enkele procenten minder hypotheken werden aangevraagd dan in juni, maar de omvang van de terugval dit jaar is ongekend.

07-zomerdip-in-hypotheekaanvragen

 

Wat de eerste juli van dit jaar anders maakt dan voorgaande jaren, is de aangekondigde uitbreiding van NIBUD-tabellen, waarmee leennormen aangepast zijn aan de onverwacht lage rentestanden. Ook werd de grens voor het in aanmerking komen van NHG omlaag bijgesteld per 1 juli, maar dit is afgelopen jaren steeds het geval geweest op die datum.

Het heeft er dus alle schijn van dat een groot deel van de huizenkopers zich gehaast heeft om een hypotheek af te sluiten, omdat zij voelden aankomen dat zij meer wilden lenen dan bij de huidige lage rentestand volgens het NIBUD verantwoord zou zijn.

Wat dit betekent voor de komende maanden is moeilijk te schatten. Waarschijnlijk heeft een deel van de kopers die een huis wilden kopen dit gedaan vóór 1 juli, waar zij dit onder normale omstandigheden daarna zouden doen. Mijn guestimate zou zijn dat het om ongeveer dertigduizend hypotheekaanvragen gaat.

Bijkomend effect van het kopen onder tijdsdruk is, dat kopers geneigd zijn genoegen te nemen met minder. Wie nog vlug te veel wil kunnen lenen heeft niet alleen meer te besteden, maar is eerder geneigd met minder genoegen te nemen. In de cijfers over het tweede kwartaal verwacht ik dus een (extra-) prijsopdrijvend effect, waarna het derde kwartaal juist zal meevallen.

Edit:

Het verloop van de wekelijkse aanvragen vorig jaar en dit jaar:

zomerdipje

7 comments for “Hypotheekaanvragen: meer dan een zomerdipje

 1. László
  August 9, 2015 at 8:09 pm

  Juli 2014 had 23 werkdagen, juli 2015 20 werkdagen.
  Juni 2014 had 21 werkdagen, juni 2015 22 werkdagen.
  Bij gelijke dagaantallen in 2014 dus gratis stijging van 9,5%
  In 2015 geeft dat een gratis daling van 9,1%

  Gewoon even wachten tot de zomer voorbij is zou ik zeggen. Het lijkt er namelijk dat je hoopt dat het aantal offerteaanvragen daalt en dat klinkt niet echt wetenschappelijk.

  Je guestimate van 30k maak je vast niet op basis van de ‘fundatracker verkopen’. Probeer die -30k daar eens in te tekenen, dan zie je dat je daar iets te enthousiast mee bent.

  • De starter
   August 9, 2015 at 8:54 pm

   Hmm, ken jij iemand die rekening houdt met werkdagen met het kopen van een huis?

   De guestimate is obv de HDN cijfers.

   • László
    August 10, 2015 at 6:48 am

    Nee, daarom juist. De overdracht plan je woensdag over zes weken, alleen 1 januari (overdracht of offertedatum) en 1 juli (offertedatum) zijn interessant.

    Bij productie zijn werkdagen relevant en maanden zijn daar niet erg geschikt voor.

    Check je guestimate nog even bij je fundatracker, je geeft zelf aan dat de HDN data de lading niet helemaal dekt, of ben je op zoek naar negatieve signalen? Dat mag hoor, maar dan doe het zelfde wat je bij anderen met positive wel waarneemt (wat klopt overigens).

    • De starter
     August 10, 2015 at 7:24 am

     Sorry, ik kan echt helemaal niks met je verhaal.

  • August 11, 2015 at 10:12 am

   Juli 2013 had 23 werkdagen
   Juni 2013 had 20 werkdagen

   Juli 2012 had 22 werkdagen
   Juni 2012 had 21 werkdagen

   Met jouw theorie zou er in die gecombineerde periode (juni + juli)
   – van 2012 op 2013 dus geen invloed zijn. Werkelijkheid: kleine stijging
   – van 2013 op 2014 een “gratis daling” van 2,3%. Werkelijkheid: stijging
   – van 2014 op 2015 een “gratis daling” van 4,5%. Werkelijkheid: grote stijging

   Of, als we maand op maand kijken, dan zouden in 2014 de volumes van juni op juli gestegen moeten zijn, terwijl je in de grafiek duidelijk ziet dat ze in werkelijkheid daalden.

   Lijkt er op dat jouw theorie van “gelijke dagaantallen” het niet echt kan vinden met de praktijk.
   Rekenen met “gelijke dagaantallen” leidt dus niet tot een weerspiegeling van de werkelijkheid. Maar ach, misschien past de praktijk zich nog wel aan aan jouw theorie?

 2. Rene
  August 15, 2015 at 4:22 pm

  Maak het allemaal niet zo ingewikkeld zou ik zeggen.
  Mijn voorspellingen voor de CBS cijfers voor juli:

  – Totale verkoop op jaarbasis : 169700 ( 18000 in juli)
  – Rekenkundig gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis : 225300 (2,5% stijging tov juli 2014)

  • Rene
   August 21, 2015 at 5:10 pm

   CBS cijfers kwamen uit op 170262 (18422 in juli), met een gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis van 225494 Euro. Daar zat ik dus niet ver naast.

Comments are closed.