Prijsvraag voor ‘tijdelijke’ invulling bouwgrond

Voordat de kredietcrisis begon hebben veel gemeenten fors geïnvesteerd in bouwgrond. Vaak is er geld geleend om de bouwgrond te verwerven en bouwrijp te maken. Het was altijd een prima investering, omdat landbouwgrond gemiddeld zo’n 4 euro per vierkante meter kost en nadat het een bouwbestemming krijgt 400. In vrijwel alle gevallen staat de grond inmiddels op de balans voor een te hoog pre-crisis bedrag. De beoogde opbrengst is niet onwaarschijnlijk voor een groot deel ook alweer uitgegeven. Gemeenten kunnen of willen niet hun verlies nemen en weigeren tegen een lager bedrag te verkopen.

Dit leidt tot de situatie dat er vrijwel geen grond meer wordt afgenomen door professionele partijen, terwijl bekend is dat er de komende jaren nog behoefte is aan heel veel nieuwbouw omdat het aantal huishoudens -veelal wel eenpersoons- nog even door groeit. Bouwbedrijven kunnen tegen de huidige grondprijzen geen huizen bouwen tegen marktconforme prijzen. Huizen zijn inmiddels dik 20% gedaald in waarde, maar volgens een residuele grondprijsberekening zou dit betekenen dat grond zeker 40% goedkoper zou moeten zijn inmiddels. Gevolg is dat bouwbedrijven bij bosjes failliet gaan en het woningtekort oploopt. Om toch van de grond af te komen proberen gemeenten nu direct aan de argeloze burger te verkopen met een paar procent korting, of hoopt men via een starterslening toch voldoende krediet in de markt te pompen om grond voor de volle mep kwijt te raken.

Tot zover niets nieuws, maar een samenvatting van wat ik al vaker betoogd heb. Waarom ik er toch weer over begin is het volgende nieuwsbericht:

De Blaricummermeent, met terreinen van ruim 40 hectare, langdurig in afwachting zijn van de nieuw beoogde functie, het ‘Wachtend Land’.

Er zijn twee categorieën deelnemers: studenten(teams) en niet studenten. Ideeën met maatschappelijk nut en een business case in de profit en de non-profit sfeer maken in beide categorieën kans op daadwerkelijke realisatie.

Er is dus een wedstrijd uitgeschreven voor ‘maatschappelijk nuttige’ ideeën om ‘tijdelijk’ het land te gebruiken. Dit is nodig omdat land als het langdurig niet wordt gebruikt terug de boeken in moet tegen landbouwwaarde. Nu mogen dus ‘slimme’ studenten meedenken hoe ze de bouwgrond waarmee de schaarste op de woningmarkt voorkomen/verholpen moet worden duur en ongebruikt kunnen laten. Zodra je afstudeert is de schaarste dan onnodig hoog en betaal je tienduizenden teveel voor de grond. Hoe. Cynisch.

Maar hee, je kunt er wél 1.000 euro mee winnen, dus ik zeg doen!

4 comments for “Prijsvraag voor ‘tijdelijke’ invulling bouwgrond

Comments are closed.