FD: 50 gemeenten met grote grondpositie

Het FD  is eens flink de cijfers ingedoken om tot een lijst te komen van 50 gemeenten die een grote hoeveelheid bouwgrond hebben. Deze lijst wordt vergezeld met een terecht opiniestuk dat gemeenten moeten afboeken om bouw mogelijk te maken. Wat mijn aandacht bij lijstjes van gemeenten met bouwgrond trekt, is de relatie met de ‘steun‘-maatregelen die deze gemeenten bieden aan huizenkopers.

Zo kan een gemeente immers ervoor kiezen de maximale Loan-to-value van haar inwoners op te krikken met een stimuleringslening of een duurzaamheidslening, of de maximale Loan-to-income middels een starterslening. In beide gevallen stroomt er meer geld naar de lokale verkopers, waarmee de bouwgrond mogelijk sneller/duurder kan worden verkocht. In onderstaande lijst zie je welke gemeenten geen lening bieden (groen), een LTV-verhogende lening bieden maar geen starterslening (oranje), of een starterslening (rood).

tabelfd

 

Van de 50 gemeenten op de lijst van het FD bieden er 40 een starterslening. Van de 353 gemeenten die NIET op de lijst van het FD staan hebben er 233 een dergelijke lening om de lokale verkopers te helpen. In een gemeente met een bouwgrondprobleem is de kans op een starterslening dus zo’n 21% groter dan in een andere gemeente.