Nemen kopers vooralsnog genoegen met minder?

Vandaag publiceerde Calcasa weer een berg cijfertjes over de woningmarkt en over commercieel vastgoed. Hieruit blijkt dat er in het eerste kwartaal weliswaar huizen duurder werden, maar dat er goedkopere huizen werden verkocht. Dat de markt verschuift naar een goedkoper segment had ik al eerder opgemerkt aan de hand van cijfers van het Kadaster, maar dit wordt eens te meer bevestigd door calcasa:

verschuiving

 

Des te opmerkelijker is dat calcasa vervolgens de huizen van tussen de tweeënhalve ton en vijf ton wel met 1,5% in waarde ziet stijgen, boven het gemiddelde van 1,2%. Dit inzicht in prijsontwikkeling per prijsklasse is een welkome aanvulling op de NVM en het kadaster die alleen rapporteren naar woningtype (appartement, woonhuis, vrijstaand, etc). Dat men na NVM en het kadaster een derde, weer andere waarderingsmethode hanteert is misschien niet handig maar neem ik op de koop toe.

Prijsstijging bij verkoop goedkopere huizen

Dat de markt naar een goedkoper segment verschuift terwijl de prijzen stijgen, zou mogelijk te verklaren kunnen zijn door kopers die zich neerleggen bij de aanschaf van een minder mooi huis dan ze in gedachten hadden. Uiteindelijk worden de huizenprijzen niet alleen bepaald door financieringsmogelijkheden, maar ook door waar kopers en verkopers denken recht op te hebben. Met een gemeenschappelijke focus op goed nieuws van banken, makelaars, hypotheekverstrekkers en sommige media kan ik me voorstellen dat er psychologische effecten beginnen mee te spelen.

80Wel vraag ik me af hoe lang deze ontwikkeling door kan gaan. Er lijkt nog altijd geen doorstroming op gang te komen naar een duurder segment. Omdat veel potentiële doorstromers met een restschuld zitten en inmiddels misschien wel minder kunnen lenen dan toen zij hun huidige huis kochten zou deze doorstroming ook weleens lang op zich kunnen laten wachten. Dat nu de kopers voor een goedkoper huis kiezen bevordert op de lange duur de onderhandelingspositie van verkopers van duurdere huizen niet bepaald, hun afzetgroep krimpt alleen maar.

Natuurlijk ken ik de verhalen wel dat ‘eerst het goedkope segment aantrekt en dan de rest’, voor mijn gevoel komt dit niet uit een onbevooroordeelde hoek en cijfers heb ik er nooit bij gezien. Het enige wat ik erover kan vinden is dat men begin 1981 ook dacht de prijsdaling voorbij was omdat de goedkope woningen het beter deden en omdat prijzen even stabiel bleven. Achteraf bleek de crash toen pas net over de helft te zijn. Maar ja, ervaringen uit het verleden…

ps.  Het rapport van calcasa is absoluut het lezen waard.

2 comments for “Nemen kopers vooralsnog genoegen met minder?

 1. May 14, 2014 at 8:06 am

  Koop een huis niet voor de prijs maar koop een woning naar je zin.

 2. Henk
  May 14, 2014 at 12:52 pm

  Wij nemen inderdaad genoegen met minder.

  Ik had liever nog even gewacht met kopen, om de beweging van de markt nog even te volgen. Maar de huurverhogingen van het afgelopen jaar en dit jaar leiden tot een huursom waarmee ook makkelijk een hypotheek kan worden betaald. Wij gaan dus een huis kopen. Een rationele beslissing op basis van centen.

  Niet dat wij (willen) meewerken aan de doelstellingen van dit kabinet: we kopen ons huurhuis. Dat zorgt dus niet voor doorstroming van voormalige starters naar een andere woning. We halen er juist wel een sociale huurwoning mee van de markt, wat nadelen heeft voor de groep mensen die nu of in de toekomst een huis nodig heeft, maar niet kan kopen. Ik besef ook dat andere mensen die keuze van kopen überhaupt niet hebben, en huurverhogingen maar moeten slikken.

  We hebben besloten om geen andere (lees: duurdere) woning te kopen, maar deze huurwoning in het lagere segment. Dat brengt minder financiële risico’s met zich mee in geval van een eventuele verslechtering van de markt. We nemen een hypotheek op 80% van de waarde, waarmee in elk geval onze hypotheek niet onder water komt te staan. Mocht over 15-20 jaar de waarde van de woning niet op het huidige niveau liggen, dan hebben we in elk geval die besparingen van hypotheek t.o.v. huur gerealiseerd.

Comments are closed.